Criptomonede – ce trebuie sa stii inainte de a investi in ele
Incet incet, auzim tot mai des cuvantul criptomonede sau termenul de monede virtuale ca o alternativa sau completare a portofoliului nostru de investitii.

La fel ca Iphone, smartphone, si alte minunatii ale tehnologiei, la fel si criptomonedele au aparut in viata noastra si se pare ca vor ramane pentru mult timp.

Voi incerca pe parcursul a catorva randuri sa explic ce sunt criptomonedele, la ce folosesc, care este utilitatea lor si ce previziuni avem pentru ele.

Tin sa specific de la inceput ca nu sunt un specialist, dar sunt … bine antrenatin domeniu. Voi incerca sa explic pe intelesul tuturor aceste concepte financiare interesante si utile tuturor.

Ce sunt criptomonedele?

Potrivit Wikipedia, criptomoneda sau criptovaluta este un tip de moneda digitala, virtuala, o moneda surogat, nebancara, folosita ca mijloc de plata, (ex: Bitcoin, Litecoin, Ethereumetc.).

Mai departe depinde din ce unghi le privim.

Sunt o unealta financiara, pentru ca le putem considera ca pe o extensie e banilor FIAT pe care ii folosim cu totii.

Sunt bani. Nu demult SEC (Organul de reglementare si supraveghere a burselor din USA) a declarat ca Bitcoinsi Ethereumsunt considerati bani, iar celelelalte „derivate” ale lor (Tokeni creati cu acelasi cod sau asemanator) sunt considerate valori cotizabile, atata timp cat intrunesc anumite conditii.

Sunt o oportunitate pentru investit. O afirmatie corecta si adevarata. Nu trebuie decat sa privim cum creste constant capitalul total investit in monede virtuale. Ceea ce inseamna ca avem o piata in crestere, cu mari posibilitati pentru cei care inteleg acum importanta acestor „bunuri” in viitorul nostru al tuturor.
As vrea sa mai adaug ca in cercurile financiare se considera criptomoneda reala acea moneda criptografiata care este cotata pe bursa, pe una dintre diferitele platforme exchange care exista deja pentru monede virtuale. Adica publicul larg are acces la informatie si la cumpararea/ vanzarea respectivei criptmonede.

In coinmarketcap.com putem urmari daca o asa zisa criptomoneda exista real, sa vedem pe ce platforme exchange este cotata si in general toata informatia de interes comun despre acea criptomoneda.

Ce este tehnologia blockchain?

Se spune ca tehnologia blockchain este tehnologia care va avea cel mai mare impact in viata noastra in urmatorii ani.

Ce este blockchain ? Ce rol are? De ce e atat de important?

Tehnologia blockchain sta la baza bitcoinului si a celorlalte criptomonede.

Toate tranzactiile care se fac in Bitcoin de la o persoana la alta se inregistreaza intr-o carte contabila, care e la vedere si nu se poate falsifica. Aceste pachete de informatie, blocks, se stocheaza ulterior in ceea ce noi numim blockchain. Se stocheaza toata informatia rezultata in urma tuturor tranzactiilor.

Cu timpul tehnologia blockchain a mai avansat, si avem exemplul Ethereum in cazul caruia tehnologia blockchain poate inmagazina o multitudine de alte aplicatii in afara tranzactiilor monedei respective. E ca o baza de date imensa si nefalsificabila.

Pe viitor, tehnologia blockchain va cuprinde multe aplicatii, si multe institutii fac deja experimente pentru a o implementa in activitatea lor.
Pentru a intelege tehnologia din spatele criptomonedelor si impactul acestei tehnologii asupra viitorului, studiaza Revolutia Blockchain a lui Don Tapscott si Alex Tapscott.

Diferenta dintre criptomonede autentice si escrocherii

Vreau sa fac in acest punct o mica paranteza si vreau sa spun ca acolo unde exista ceva de valoare, intotdeauna incepe speculatia si pirateria. Tocmai din acest motiv este bine sa fim informati corect.

In ultimii ani am observat o eruptie de diferite „afaceri” care propun criptomonede diverse sau investitii in Bitcoin. ATENTIE MAXIMA la legalitatea acestor afaceri, si la produsul pe care il ofera.

De cele mai multe ori, sunt afaceri gen „bani peste bani” (scheme piramidale) care nu au ca obiectiv sa rentabilizeze acea criptomoneda, ci doar sa imparta niste investitii ale participantilor intre fondatorii schemei.

Tocmai din aceasta cauza, putem sa facem o analiza scurta a oricarei criptomonede si a proiectului pe care il propune.

Iar primul si primul lucru este sa cautam criptomoneda respectiva in coinmarketcap.com, care practic este Biblia tuturor criptomonedelor. Daca un exista acolo, mai bine sa te feresti de ea.

De ce sunt criptomonedele atat de atractive?

Criptomonedele au niste caracteristici care pur si simplu ne pot face viata mai usoara:

 

Citeste continuarea: stiintabanilor.ro/criptomonede


Was This Post Helpful:

0 votes, 0 avg. rating

Share:

admin